Hoornse basisschool op bezoek bij stadsgenoten met dementie

Unieke samenwerking tussen Martha Flora en Bernardus van Bockxmeerschool

26 JANUARI 2016, HOORN
Samenvatting
Sinds januari werkt Martha Flora samen met de Bernardus van Bockxmeerschool. Kinderen van de basisschool bezoeken twee keer per maand de bewoners met dementie in de nabij gelegen beschermde leefomgeving van Martha Flora. Zij brengen op dinsdagochtend een uur door bij de buren in het Martha Flora huis in Hoorn. Per bezoek komen zes kinderen met twee begeleiders gezellige activiteiten ondernemen, zoals lezen, bewegen, knutselen of zingen met de bewoners, die uitkijken naar de komst van de 4- tot 6-jarige kinderen.

Buren op bezoek
De samenwerking is een leuke toevoeging aan het programma van zowel de bewoners van Martha Flora als de kinderen van de Bernardus van Bockxmeerschool. Hoewel de kinderen het in het begin nog wel spannend vinden, heerst er al snel een gezellige sfeer tussen de bewoners en de kinderen en spelen ze een spelletje of zingen ze samen een liedje.

Goed voor de ontwikkeling van bewoner en kind
De samenwerking bevordert de sociale ontwikkeling van bewoners en kinderen. Zo maken kinderen vaak makkelijker een connectie met demente mensen, omdat zij ontmoetingen onbevangen in gaan. Het contact dat zij met de ouderen maken is uniek. De mensen met dementie gaan eerder sociale interacties aan in de omgeving van kinderen. Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat contact met kinderen op maar liefst 98% van de dementerende mensen een ontspannend effect heeft.

Noot aan de redactie - Niet voor publicatie
Bij interesse in het bijwonen van het eerstvolgende bezoek op dinsdag 2 februari, kunt u contact opnemen met Wencke Fassbender via wencke.fassbender@dutchprgroup.com.

Citaten
"Wij hebben al eerder ervaren dat contact met kinderen een positief effect heeft op onze bewoners. De bewoners en de kleuters zijn zo open en ontwapenend in het contact met elkaar. Het bezoek heeft een positief effect op iedereen; we worden er allemaal vrolijk van." Janneke Leijden, Locatiemanager Martha Flora Hoorn
"Vanuit onze streefbeelden vinden wij het belangrijk dat leerlingen op een bewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. In de school leren wij leerlingen daarom goed samen te leven en samen te werken met anderen. Wij willen leerlingen brede kennis over en verantwoordelijkheidsbesef meegeven voor de samenleving." Gonny van Zelm, Schoolleider Bernardus van Bockxmeerschool
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Martha Flora

Martha Flora is een innovatief zorgconcept met een totaal nieuwe benadering van dementiezorg voor mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie. Martha Flora biedt mensen met dementie die niet meer thuis kunnen wonen de mogelijkheid  om het leven zoals men dat gewend is zoveel mogelijk voort te zetten, rekening houdend met hun ziekte. 

Een Martha Flora huis bestaat uit privé gedeelten en de Meander, de unieke beschermde samenleving van Martha Flora. Door de bijna dubbele personele bezetting biedt Martha Flora haar bewoners tweemaal zoveel tijd en aandacht dan in de reguliere zorg gebruikelijk is. In een Martha Flora huis zijn wonen en zorg gescheiden. De bewoners betalen huur voor hun zorgappartement en het gebruik van de Meander. Voor het zorggedeelte wordt, naast het persoonsgebonden budget (PGB), een eigen bijdrage gevraagd. De mensen achter Martha Flora hebben tevens de Alzheimer Experience ontwikkeld. Een gratis interactieve film waarmee je kunt ervaren wat het is om dement te zijn. 

www.alzheimerexperience.nl

berichten